Inspiratie voor de kinderkamer

Een babykamer inrichten is zoals vogels die een nest bouwen voor het aankomende kroost. Het kan eenvoudig gehouden worden en alleen het hoognodige zoals een ledikantje, commode en kast is qua inrichting noodzakelijk. Natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wil en allerlei extra dingen doen. Al deze extra’s zijn toch voornamelijk voor de ouders zelf, want de baby – die het grootste deel van de dag al liggend in zijn ledikantje doorbrengt – zal er vrij weinig van merken. De kamer kan daarom net zo goed neutraal en eenvoudig ingericht worden, waardoor de basis meteen al is gelegd voor de kinderkamer.

Stijlvolle maar knusse kamer voor zoon of dochter
Met de kinderkamer kun je dan goed uitpakken. Kinderen zijn gefascineerd door de wereld en er zijn mogelijkheden te over om de fantasie van het kind te prikkelen. Het zijn echte onderzoekers en ze willen alles tot de bodem toe uitpluizen ook al zijn ze daar nog niet helemaal toe in staat. Alles dat ze zien zullen ze aangrijpen, daarom is het leuk een interessante en uitdagende kamer te maken waar het kind kan spelen en aan het eind van de dag heerlijk in kan wegdromen. Het is dus belangrijk dat er een balans is tussen rust en stimulerende prikkels.

Tijdloos of tijdelijk?

Een paar simpele zoekpogingen op internet levert al een hoop aan inspiratie op. Van klassieke kinderkamers, schattige kamers en extravagante themakamers. Themakamers zijn wel een beetje riskant, want hiermee wordt slechts één interesse onderstreept terwijl kinderen juist heel onderzoekend zijn en meerdere interesses hebben. Als je de kamer wil veranderen dan moet er ook gelijk een hele nieuwe inboedel gekocht worden. Je maakt het jezelf alleen maar gemakkelijker door de basis neutraal te houden, zodat de kamer makkelijk aan te passen is en mee kan groeien met de interesses van het kind. Sta er dus bij stil voor hoe lang de kamer mee moet gaan. Kies je voor tijdloos of voor tijdelijk?

Kleur

Onderzoek ook zeker het effect van kleuren. Geel is bijvoorbeeld heel vrolijk en blauw maakt rustig, maar kan ook koud en kil overkomen. Sommige kleuren geven de kamer een knusse indruk en andere juist een ruime. Een kleur waardoor de ruimte groter lijkt is goed in een kleine kamer, maar het creëert een ongezellige indruk in een grote kamer. Wil je veel kleur gebruiken dan is het belangrijk te kijken welke kleuren een goede combinatie zijn zodat de kamer geen bond kleurfestijn wordt, maar een harmonisch geheel blijft.

Knus

Het maakt niet uit of de kamer groot of klein is kinderen houden van een knus hoekje waar ze in weg kunnen kruipen. In tegenstelling tot zitten in een open ruimte voelt dat veilig en beschermd. Een hoogslaper is bijvoorbeeld erg leuk, omdat je daarmee de ruimte dubbel kunt benutten. Onder de hoogslaper kun je dan een gezellig leeshoekje maken met tal van boeken waar het kind doorheen kan bladeren. Hier moet je wederom stil staan bij de vraag voor hoelang zo een hoogslaper leuk is, want een knus hoekje is natuurlijk ook te maken zonder hoogslaper.

Geef een reactie